Skip to content
Werken zonder rugklachten? Dat kan!

Werken zonder rugklachten? Dat kan!

Heb je een zittend beroep of maak je veel en vaak dezelfde bewegingen tijdens je werk? Heb je daarom regelmatig last van je rug? Heel herkenbaar en onnodig! Door onze samenwerking met OriGENE kunnen we nu het Rug Vitaliteit Programma aanbieden. Dit programma is een bewezen effectieve methode om werkend Nederland van een vitale rug te voorzien om daarmee de kans op rug- en nekklachten te minimaliseren.

 

Hoe ontstaan rugklachten?

Veel rugklachten komen voort uit een verkeerd of eenzijdig gebruik van de wervelkolom. Naarmate we veel zitten, buigen en langdurig dezelfde bewegingen maken (hetgeen vooral op werk plaatsvindt) vergroten we de kans op eenzijdige druk op de tussenwervelschijven. Dit kan mogelijk leiden tot hernia’s en/of slijtage van de gewrichten. Veel mensen wordt dan ook geadviseerd om hun rug bijna niet te gebruiken en goed rechtop te zitten of niet te buigen in de rug als men tilt. De rug wordt uitgeschakeld en gezien als een risicogebied. Uiteraard dien je zorgvuldig en bewust om te gaan met het tillen van gewicht, maar de rug is gemaakt om te bewegen en wacht op jou!

 

Hoe voorkom ik rugklachten?

Onthoud ten eerste dat je rug gemaakt is om te bewegen, je spieren hebben doorbloeding en voeding nodig en dat krijgen ze door een afwisselend beweegpatroon. Buig na een uur zitten eens rustig naar voren en probeer je tenen te raken, na een paar keer zal de stijfheid al verminderen en komt de doorbloeding op gang.
De rug kan echter meer dan alleen rechtop zitten en buigen. Heel belangrijk is de strekfunctie en dit is nu net het gebied waar we nagenoeg nooit komen. Het strekken van de rug zorgt voor het losmaken van verklevingen in de spieren, een gelijke verdeling van spanningen in de rug en een tegen geluid voor het vele buigen dat we doen. Goed om te weten, maar hoe strek ik dan?

 

OriGENE: het ‘Rug Vitaliteit Programma’

Het strekken van de rug zit niet in ons dagelijkse beweegpatroon en gaat eigenlijk niet zonder dat je de hulpspieren van de rug (billen en hamstrings) actief aanspant. Daarom is het OriGENE Rug Vitaliteit Programma de uitkomst voor een snelle en efficiënte training van de rug.

Het OriGENE toestel stelt je in staat om aan de hand van op jou afgestemde instellingen veilig en geïsoleerd jouw rug te trainen en maximaal te strekken. Door dit 4 sets van 6-10 herhalingen per week te doen krijgt jouw rug de aandacht die ze verdient en word je niet alleen beweeglijker en sterker maar nemen tevens je belastbaarheid en vitaliteit per week toe. Het allermooiste is dat het nu op je werk zou kunnen en je, zonder om te hoeven kleden, gedurende tien weken, slechts 15-20 minuten per week kost.

 

Het OriGENE programma kun je vinden op drie locaties van het Rug Expertise Centrum.

  • Rug Expertise Centrum Breda (Fysiotherapie Boeimeer)
  • Rug Expertise Centrum Rotterdam (Fysiotherapie Het Lage Land)
  • Rug Expertise Centrum Den Haag (Fysiotherapie Loosduinsekade)