Skip to content

Wat zijn de voordelen van buiten sporten in de zomer?

Het zonnetje begint te schijnen en de temperaturen stijgen. Tijd om weer buiten te gaan bewegen! Maar welke sporten zijn nu veilig om te doen wanneer u last heeft van uw gewrichten of gevoelig bent voor blessures? Wij zetten een paar sporten en voordelen hiervan voor u op een rijtje.

 

Wat zijn de voordelen van buiten sporten?

 

  • De zon stimuleert de aanmaak van vitamine D. Dit is goed voor het spierherstel, verbetert de botaanmaak en verlaagt de kans op depressie. Ook kan dit de kans op verkoudheid of griep verlagen. Heeft u in het voorjaar vaak last van verkoudheid? Ga dan dus meer buiten bewegen. Bij 15 tot 30 minuten in de zon per dag wordt de aanmaak van vitamine D gestimuleerd. De aanmaak van vitamine D verlaagt ook de kans op ontstekingen.
  • Warmte op de huid stimuleert de bloedsomloop, dit in combinatie met beweging zorgt voor betere genezing. Door de warmte wordt ook de beweging van gewrichten soepeler.
  • Wanneer u in een bos gaat wandelen/ sporten krijgt u ook nog eens meer zuurstof binnen door de bomen. Dit is weer voordelig voor de longen, maar ook voor de hersenen. Zo kunt u bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze met een korte wandeling ervoor zorgen dat u helemaal fris de rest van de dag door komt.

 

Welke buitensporten zijn goed om te doen bij blessures of gewrichtspijn?

 

  1. Wandelen. Ga voor een wandeling van minimaal 30 minuten en neem pauze waar dit nodig is. Trek goede wandelschoenen aan om te voorkomen dat u last krijgt van de voeten of knieën.
  2. Fietsen. Pak de racefiets, mountainbike of elektrische fiets uit de kast en ga lekker een stuk fietsen. Tijdens het fietsen wordt niet alleen de conditie verbeterd, het zorgt ook voor meer kracht in de beenspieren. Alle voordelen van conditietraining, maar zonder zware belasting. Zorg ervoor dat uw fiets op de juiste hoogte staat om rugklachten te voorkomen.
  3. Zwemmen. Zodra het weer verbetert gaan bij de meeste zwembaden de buitenbaden weer open. Op deze manier kunt u bewegen zonder de gewrichten te belasten. Wist u dat een half uur stevig doorzwemmen gelijk staat aan een uur hardlopen? Dus het is beter voor de gewrichten en ook nog goed om calorieën te verbranden!
  4. Bootcamp. Op verschillende locaties in parken en achtertuinen worden bootcamps gegeven voor alle leeftijden. Deze oefeningen kunnen aan uw wensen en belasting worden aangepast.
  5. Paardrijden. Dit is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar wel een fijne sport voor in de zomer. Tijdens het paardrijden wordt de gehele core, bilspieren en beenspieren gebruikt. En als de zon schijnt is het heerlijk om een buitenrit te maken.

 

Wilt u advies over buitensporten of heeft u klachten bij het uitvoeren van een van deze sporten?

 

Ga dan voor advies langs uw fysiotherapeut. Hij/ zij kan u helpen met het vinden van de juiste sport en aanpassen van bewegingen of oefeningen om klachten te verminderen. Als u liever binnen sport kan uw fysiotherapeut u ook helpen bij het opzetten van een oefenprogramma voor in de sportschool.

 

Wilt u een afspraak maken voor advies over buiten sporten?

 

Neem dan contact met ons op via de website, telefonisch of via een e-mail. U kunt ook ons online contactformulier invullen, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.