Skip to content
fysio Amsterdam, fysiotherapie Amsterdam, fysiotherapeut Amsterdam, fysio Amsterdam west, fysiotherapie Amsterdam west, fysiotherapeut Amsterdam west, manuele therapie, fysiotherapie, Amsterdam, de Vries

Afscheidsinterview met Nanette de Vries

“Groepspraktijk De Vries staat bekend als dé manuele therapie praktijk van Amsterdam”

Manueel therapeut Nanette de Vries (63) is ongetwijfeld een bekend gezicht voor u. Nanette is al  in 1984 begonnen als fysiotherapeut bij Groepspraktijk De Vries in Amsterdam. Zoals de naam al doet vermoeden is deze opgericht door haar man Thomas de Vries. Door fysieke klachten moet zij haar werk na 33 jaar abrupt beëindigen en moesten wij helaas afscheid van haar nemen als therapeut. Na de overname van de praktijk kon zij dit hele hoofdstuk afsluiten. Samen met Nanette kijken wij nog een keer terug op een imposante loopbaan binnen en rondom Groepspraktijk de Vries. Zo kijken wij terug naar het begin van haar fysiotherapie carrière, manuele therapie, de veranderingen binnen de fysiotherapie, maar ook wat ze gaat missen en welk verhaal  haar altijd bij blijven?  

Opleiding tot fysiotherapeut 

“Een jaar voordat ik bij mijn man Thomas in zijn fysiotherapiepraktijk in Amsterdam aan het werk ging, studeerde ik af aan de Leffelaar te Amsterdam als fysiotherapeut. De keuze om met deze studie te starten was voor mij in eerste instantie geen standaard gegeven. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik wilde en zocht het meer in de creatieve hoek. Al snel kwam het besef dat toentertijd hier niet echt een dikke boterham in te verdienen was, dus ging ik op zoek naar een andere richting. Via een goede vriendin van mij Maria, die tevens als fysiotherapeut werkte bij groepspraktijk de Vries, kwam de opleiding tot fysiotherapeut in beeld en zo geschiedde. Ondanks dat ik hier eerder nog nooit bij stil had gestaan en het vakkenpakket wat ik had niet matchend was, vond ik fysiotherapie waanzinnig leuk. De positiviteit die Maria op mij overgebracht over het vak fysiotherapie, droeg hier zeker aan bij!”

Groepspraktijk de Vries, een fijne werkomgeving

“33 jaar… als ik er zo over nadenk is dat een bijzonder lange tijd, maar ik heb nooit een moment de behoefte gehad om te veranderen van baan. Bij groepspraktijk de Vries zit ik enorm goed op mijn plek, vormden ik en mijn tien collega’s een hechte groep en was er ruimte om dingen (zelfstandig) te ondernemen. Al met al is de praktijk voor mij een fijne werkomgeving waar ik een enorm goede tijd heb gehad!” 

De praktijk voor manuele therapie in Amsterdam

“Groepspraktijk de Vries heeft voor mij altijd gestaan voor kwaliteit. Op den duur hadden wij 7 manueel therapeuten in dienst en stonden bekend als dé manuele therapie praktijk in Amsterdam. Daar ligt dan ook gelijk de uitdaging, want deze eer wil je natuurlijk hooghouden. Door continu kwaliteit te bieden, kregen wij deze erkenning ook van onze patiënten. Er zit nog steeds een enorme trots dat ik hier deel van uit mocht maken. 

Daarnaast zie ik de praktijk als een dynamische organisatie waar kwaliteit en kennis gedeeld wordt om zo altijd en voor iedereen de beste zorg te kunnen bieden.” 

Manuele therapie van ‘ouderwetse’ kwaliteit 

“In 33 jaar fysiotherapie zie je veel patiënten komen en gaan en ook binnen het vak zelf verandert er veel. Net als mijn collega’s Maria, Andries en Jeanne ben ik opgeleid volgens de ‘oude stempel’. Waar wij in de loop der jaren bij stagiaires ervaren hebben dat zij vooral praktisch ingesteld en opgeleid zijn, zit dat bij ons wel anders. Zowel de anatomie, pathologie en fysiologie moest compleet uit het hoofd geleerd worden. Natuurlijk kregen wij ook een stuk praktijk, maar ik denk dat de opleiding toen meer vakgericht was en tegenwoordig meer projectgericht. Door onze vakgerichte opleiding, kunnen wij nog steeds ‘ouderwetse’ kwaliteit in manuele therapie bieden bij Groepspraktijk de Vries. Door de zoekplaatjes en de uitdagende oplossingen hierin blijven wij eigenlijk altijd vanuit onze kracht werken en dit maakt ons goed.”

Fitness en sporten in Amsterdam

“Tegenwoordig vind je op elke hoek van de straat wel een fitness of sportschool, maar dit is natuurlijk niet altijd zo geweest. In 1990 bestond de praktijk, toen nog van mijn man, Thomas de Vries, ook al uit 3 panden waarvan hij er één had verbouwd naar een van de eerste fitnesscentra binnen een fysiotherapiepraktijk in Amsterdam! In die tijd was er een grote groep Turkse en Marokkaanse vrouwen in Amsterdam, die weinig tot geen sportmogelijkheden hadden en vanuit het geloof of afkomst alleen bij vrouwen onder behandeling wilden komen. Mijn goede vriendin en collega fysiotherapeut Maria en ik zijn toen in de fitness gestart met het opzetten van groepslessen speciaal voor vrouwen. Wij zagen dit als een enorme uitdaging om te kijken wat er gebeurt met lichamelijke klachten en het sociale aspect wanneer er gesport wordt. Uiteindelijk werd dit met inzet van zorgverzekeraar toentertijd ZAO een project door heel Amsterdam. Door middel van deze groepslessen kregen wij een hele andere dynamiek en kijk op lichamelijke klachten. Hierdoor zijn er hele mooie dingen ontstaan.”


“Als je de moeder van het gezin had ontmoet, kwam later ook oma en de dochter mee en niet één keer, maar jarenlang.”


De kracht van non-verbale communicatie 

“Een van de dingen die ik ga missen is de betrokkenheid bij de groep die wij hebben opgebouwd. Op een bepaald moment bestond onze groep voor 70% uit migrantenvrouwen en dit was heel speciaal. Uiteindelijk als je dan de moeder van het gezin had ontmoet, kwam later ook oma en de dochter mee en niet een keer, maar jarenlang. Op deze manier leerden wij meer over de gezinssituaties, hoe zij leefden en hoe hartelijk en open deze culturen zijn. In al die tijd heb ik de taalbarrière nooit als probleem ervaren. We vertrouwden elkaar op onze non-verbale communicatie en kwamen op deze manier altijd een heel eind.”

Een verhaal wat altijd bij blijft

“Iets wat mij in die 36 jaar altijd bij zal blijven is het verhaal van een Turkse vrouw, Aysel. Aysel had een moeilijk leven, was te zwaar en ervaarde hierdoor allerlei lichamelijke klachten. Ik ontmoette haar bij ons in de fitness en ook al leidde zij geen gemakkelijk leven, toch straalde zij. Ondanks dat wij elkaars taal niet spraken, begrepen wij elkaar altijd en voelde ik een sterke connectie met haar. Toen haar man door een foute diagnose onnodig en te vroeg overleed, ervaarde ze logischerwijs stressklachten en veel verdriet. Toch was zij altijd bij ons in de fitness te vinden. Aan het einde van haar behandeltraject gaf Aysel aan dat zij vanuit haar geloof een bepaalde genezingskracht in haar handen had en wilde ze dat ik ging zitten en kreeg ik van haar een nekmassage. Ondanks al het verdriet dat zij had, dacht zij aan een ander. Aysel bracht ondanks alles zoveel positiviteit, blijdschap en humor. Dit is lastig als je elkaars taal niet kent, maar door wederom non-verbale communicatie hebben wij heel wat lachen! De positiviteit en deze ervaring zullen mij wel altijd bij blijven ja 🙂 !” 

Tot slot: een tip van Nanette

“Vanuit mijn vak en beroep als fysiotherapeut heb ik altijd geprobeerd om mijn patiënten  zo optimaal mogelijk te behandelen, het beste uit de communicatie met mijn patiënten te halen en te kijken wat ik ze mee kon geven. Door een bepaalde betrokkenheid bij mijn patiënten merk ik dat dit het behandeltraject positief beïnvloed. Dit is ook gelijk mijn tip naar (nieuwe) patiënten: Binnen groepspraktijk de Vries werken verschillende professionals die u graag bij uw lichamelijke klachten willen helpen. Zorg er voor dat u een therapeut kiest die bij u past en waar u een klik mee heeft… dit komt uiteindelijk het resultaat van uw behandeling ten goede! “